De toegevoegde waarde van een hovenier

 

Heb je wel eens overwogen om een hovenier in te schakelen? Grote kans dat je dacht: ‘mijn tuin onderhouden, dan kan ik zelf wel!’ Of tenminste: je vindt dat je dat zelf kan. Een beetje snoeien, een beetje wieden en zo nu en dan wat groen planten.

Toch heeft niet iedereen groene vingers. Ook is het aanleggen en onderhouden van een tuin iets dat je leuk moet vinden. Want er gaat best wat tijd in zitten. Juist voor wie tuinieren niet zo leuk vindt, heeft een hovenier veel toegevoegde waarde. Daarom hierbij een aantal overwegingen bij de keuze wel of geen hovenier in de arm te nemen om een ontwerp voor de tuin te laten maken en het onderhoud uit te besteden.

Tuin om van te genieten

Zit je eigenlijk nooit in de tuin? Dat verandert wanneer er een hovenier met je tuin aan de slag gaat. Want dan wordt je tuin niet de zoveelste huishoudelijk klus, waar je eigenlijk nog iets aan moet doen, maar een uitnodigende plek.

Dit bespreek je natuurlijk ook met een hovenier. Wat voor tuin je precies wil. Als je meer wil genieten, dan zorgt een hovenier voor een prettig terras. Wordt het binnen soms te warm? Een hovenier zorgt voor een boom die juist op de heetste uren van de dag wat zonlicht wegneemt. Net wat jij wil.

Eén mooi geheel

Plantje hier, border daar en dan past er ook nog wel een vijvertje tussen. Veel mensen richten hun tuin vooral praktisch in, of veranderen halverwege van gedachte over de indeling van de tuin. Dat is er vaak ook wel aan af te zien. Een hovenier maakt één ontwerp voor de gehele tuin. Zo maakt hij een terras waar je precies genoeg zon hebt en plant hij een heg voor wat meer privacy.

Ook de planten en bloemen in zo’n tuin vullen elkaar aan en vormen samen één mooi geheel. Sommige hoveniers maken tegenwoordig een ontwerp in 3D voor je. Aardoom Hoveniers in Ridderkerk, bijvoorbeeld. Zo weet je van tevoren precies wat je krijgt.

Slim besparen

Natuurlijk, een hovenier inschakelen kost meer dan wanneer jij je eigen tuin onderhoudt. Maar dat is niet het hele verhaal. Je bespaart ook op kosten. Zo schaf je zelf geen planten meer aan en hoef je überhaupt niet meer naar het tuincentrum, mocht je daar geen zin in hebben. Want daar loop je vaak naar buiten met veel meer dan je aanvankelijk van plan was mee te nemen. Besteed dat aan een hovenier en je hoeft je planten en bloemen voortaan zelf niet meer te planten.

Waar let je nog meer op?

Een hovenier voor je tuin is in het begin altijd even wennen. Nadat je samen een ontwerp afstemt, gaat deze zijn eigen gang. Vooral bij het onderhoud. De meeste hoveniers hanteren een flexibel schema en kunnen niet altijd (lang) van tevoren zeggen wanneer ze voor onderhoud komen. Ook over groenafval moet je goede afspraken maken. Het is meestal het voordeligst om dit zelf af te voeren, maar bespreek dit met je hovenier.