Drukleidingsysteem aanleggen? Gebruik tyleen!
Oh ja? Waarom niet gewoon een polymeer die jij zelf hebt uitgekozen? Omdat die niet op gas en water gebouwd zijn, is het simpele antwoord.
Ja, hoor eens, een slang is een slang, toch? Die is van zichzelf waterdicht en er kan daarom zowel water als gas doorheen. Een beetje met imposante namen smijten om het belangrijk doen, dat heeft geen enkel nut.
Nee, dat vinden wij nou ook. Maar daarom doen we dat ook niet. We kunnen het je van harte aanbevelen om meer te lezen over verschillende polymeren en er zo achter te komen welke specifieke functie aan welke precieze soort wordt gegeven. Zo heb je voor de ene klus polypropyleen nodig en voor de andere een tyleenslang. Deze en andere kunststoffen mag je nooit door elkaar halen.
Maar we gaan dit verhaal niet verwarrender maken dan nodig is. Daarom focussen we ons nu op slechts één onderwerp. Mocht dat niet voldoende informatie opleveren, dan kun je jezelf inlezen over andere kunststofsoorten. Laten we nu dus tyleen eens onder de loep nemen.
Wat is tyleen nou eigenlijk?
Geen enkele kunststofsoort is hetzelfde. Dat komt omdat deze heel precies is aangepast op het doeleinde. Zo kan metaal niet alle functies uitvoeren van metaal en andersom. Hetzelfde geldt voor verschillende polymeren. Een mooi voorbeeld hiervan is polyethyleen, wat de volledige naam is van tyleen. En dit materiaal kent twee verschillende toepassingen, namelijk het transporteren van gas of water.
Dat wil echter niet zeggen dat je iedere tyleenslang zomaar mag gebruiken voor ieder van beide stoffen. Nee, de ene is volledig afgesteld op water en de andere op gas. We kunnen niet genoeg benadrukken dat je de een niet voor de ander mag gebruiken! Gelukkig bestaat er een hele gemakkelijke manier om onderscheid te maken tussen de twee. Eentje die hem niet zit in de details maar direct met het blote oog waarneembaar is.
Oh ja? Welke dan?
Eén blik op de buitenkant van zo’n slang is al voldoende. In de lengte ervan bevindt zich bijvoorbeeld een blauwe streep. Dat betekent te maken hebt dat je te maken hebt met een lagedrukslang die bedoeld is om water doorheen te laten stromen. Daar tegenover staat een variant met een gele streep in de lengte. Dit is een hogedrukslang en bedoeld voor, je voelt ‘m al aankomen: gas. Ben je om wat voor reden dan ook nog niet helemaal zeker, kijk dan even naar de opdruk of de productinformatie. Daar staat namelijk wellicht de afkorting HDPE aangegeven. Die staat voor hogedruk polyethyleen en bevestigt dat je met een slang voor gas te maken hebt. Beetje duidelijk zo?