Drukleidingsysteem met het juiste materiaal
Waarom is dat nou zo belangrijk? Je koopt toch gewoon een drukslang in de winkel en daar is de kous dan wel ongeveer mee af?
Uiteraard luidt het antwoord daarop een volmondig neen, anders hadden we er ook geen artikel over hoeven schrijven. Nee, voor drukleidingen heb je een wel heel speciaal materiaal nodig, dat luistert naar de naam tyleen.
Tywattes? Komt je helemaal niet bekend voor. Vroeger heette alles nog gewoon ‘kunststof’, in die goeie, ouwe, vervlogen tijd. Wat voor nut heeft het nou om dergelijk onderscheid te maken?
Dat zullen we je hieronder haarfijn uit de doeken doen.
Laten we vooropstellen dat ieder materiaal zijn eigen functie heeft. Een boormachine maak je immers niet van hout. En een terrasstoel niet van ijs. En een drukleiding, logischerwijs, niet van modder. Oké, deze vergelijkingen zijn een beetje extreem, maar we hopen wel dat ons punt een beetje duidelijk is. Voor een drukleiding heb je nou eenmaal tyleen nodig, punt. Laten we daarom beginnen bij de eigenschappen van dit materiaal en waar de naam nou exact vandaan komt.
Wat is tyleen nou eigenlijk?
Een zeer specifieke kunststof, zoals we al hadden vastgesteld. Voor elk specifiek doel heb je wel weer een aparte soort die precies doet waar het voor ontworpen is. Hoge druk of extreme temperaturen weerstaan, bijvoorbeeld. Daarom zijn andere polypropyleen, polyethyleen, polyester, polystyreen bijvoorbeeld niet zomaar inwisselbaar. Er bestaan nog een heleboel andere polymeren om uit te kiezen. Weet je niet welke je nodig hebt voor jouw aanstaande klus? Vraag dan informatie op bij een expert.
Tyleen is de afkorting van polyethyleen, één van de hierboven genoemde polymeren. Er zijn slangen van dit materiaal waar je water door laat stromen, of juist gas. En je raadt het al, die twee moet je strikt gescheiden houden. Ieder heeft zijn eigen aparte ondersoort.
Hou houd ik die twee ondersoorten nou weer uit elkaar?
Dat kan eigenlijk iedereen die twee ogen heeft. Zo is er in de lengte van een slang waar gas doorheen mag stromen een gele streep aangebracht. Dat wordt alleen maar bevestigd wanneer er op de slang of bij de verkoop informatie HDPE wordt aangegeven. Deze afkorting staat voor hogedruk polyethyleen. En aangezien je voor gas altijd hogedrukbuizen nodig hebt, weet je wel zeker dat dit met elkaar matcht. Bij water is het weer een heel ander verhaal. Daarvan is de benodigde druk vele malen lager en je hebt hiervoor niet het HDPE label nodig. Waterslangen zijn dan ook uitgerust met een blauwe verticale streep. Dat lijkt ons wel een duidelijk verschil, toch? Zo kom je er gemakkelijk achter welke slang jij nodig hebt!