Tips voor versneld naar werk

Wanneer je door ziekte of andere omstandigheden niet naar je werk kan is dat super vervelend. Soms zijn de redenen fysiek en soms zijn de redenen mentaal. In beide gevallen kan het veel energie van jou vreten. Wat kan jij doen om versneld naar je werk te kunnen?

Versneld naar werk in het eerste spoor

Er wordt onderscheid gemaakt tussen versneld naar werk in het eerste spoor en het tweede spoor. Wat houdt dit verschil in? In het eerste spoor wordt er gekeken naar mogelijkheden binnen de organisatie waar je al werkzaam bent. Dit kan zijn in je eigen functie of in een andere functie. Wanneer het in je eigen functie is kan het zijn dat er bepaalde onderdelen aangepast moeten worden. Dit kan zijn op ergonomisch vlak of dat er bepaalde punten binnen de functie niet uitgevoerd hoeven worden. Uit een arbeidsdeskundig onderzoek kan er opgemaakt worden waardoor het verkeerd is gegaan en wat eraan gedaan kan worden. Of je versneld naar werk in het eerste of tweede spoor kan wordt bepaald door de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige.

Versneld naar werk in het tweede spoor

Om weer versneld naar werk te gaan is er ook een optie in het tweede spoor mogelijk. Bij een tweede spoor traject wordt er gekeken voor een functie bij een ander bedrijf. Misschien dat hier de werkdruk lager ligt of dat de collega’s aangenamer zijn. Er kunnen veel factoren van invloed zijn waardoor jij wellicht niet lekker in je vel zat of dat er fysiek iets plaatsgevonden heeft. Net zoals bij het eerste spoor bepaald de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige wat verstandig voor jou is.

Tips voor versneld naar werk

De meest belangrijke tip is om goed naar je lichaam te luisteren en daarnaast de hulp van professionals inroepen. Zij weten precies wat er moet gebeuren zodat jij weer aan het werk kan. Veelal gebeurt dit geleidelijk aan zodat een terugslag wordt voorkomen. Te snel weer volledig aan de bak gaan kan juist averechts werken. Pas hier goed voor op!