Water: laat je tuin genieten maar wel met mate

Veel mensen zijn van mening dat de natuur zichzelf wel weet te redden. Waarom zou jij je druk moeten maken en processen zoals bewatering bijsturen?

Omdat jij je tuin natuurlijk het beste van het beste gunt. Jezelf dus. Want ook al wonen we in Nederland, bekend om buien bij de vleet, is het wel van groot belang dat je niet op zo’n hemelse waterstort moet gaan zitten wachten wanneer de zon besluit om onophoudelijk te gaan schijnen. En dan heb je ook nog overtollig water om rekening mee te houden! Pompen of verzuipen, je kent het gezegde vast wel. Nou, dat is op een tuin eigenlijk wel van toepassing. Van water mag je nooit teveel hebben maar ook niet te weinig.

Dus, hoe krijg je nou het perfecte waterpeil in jouw groene hof voor elkaar? Dat lees je hieronder!

Regentonnen

Zelfvoorzienend zijn is een zegen. Die woorden beginnen ook nog ‘s met dezelfde letter. De een jaagt bijvoorbeeld om geen vlees in de supermarkt te hoeven kopen. Te gruwelijk voorbeeld? Sorry. Maar een ander vangt regenwater op om het over de tuin te kunnen verdelen. Hartstikke handig, toch? De enige zaken die je nodig hebt zijn een geschikte regenton van hout of kunststof en een gieter. De eerste staat natuurlijk, de ander gaat sowieso heel wat jaartjes extra mee.

Het water verzamel je uiteraard door de hemelwaterafvoer van je woning of schuur uit te laten monden in de ton, die het water opvangt waar jij van profiteert. Simpel toch?

Irrigatie

Dat sproeien hoef je natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Zo kun je borders bewateren met een systeem van Rainbird of een ander betrouwbaar merk. Maar ook aan andere en grotere oppervlakken valt een mouw te passen, zodat jij je op de rest van je tuin kunt richten. Vaste én optionele onderdelen van zo’n irrigatiesysteem staan hieronder.

Drainage

Voldoende water is dus belangrijk. Maar overdaad schaadt, zoals we aan het begin al vermeldden! Kortom, een te drassige bodem is ook niet goed. Zo verzuipen je gewassen en bloemen en krijg je te maken met verzakkingen. Maar niet wanneer je drainagebuizen ingraaft. Die zijn geperforeerd en nemen overtollig water op om het naar een zelfgekozen punt af te voeren. Bovendien zijn deze buizen erop gemaakt om vele decennia mee te gaan. Dit is dus niet een systeem dat, zodra het eenmaal ligt, constant aangepast hoeft te worden.