Water: laat je tuin genieten maar wel met mate
Veel mensen zijn van mening dat de natuur zichzelf wel weet te redden. Waarom zou jij je druk moeten maken en processen zoals bewatering bijsturen?
Omdat jij je tuin natuurlijk het beste van het beste gunt. Jezelf dus. Want ook al wonen we in Nederland, bekend om buien bij de vleet, is het wel van groot belang dat je niet op zo’n hemelse waterstort moet gaan zitten wachten wanneer de zon besluit om onophoudelijk te gaan schijnen. En dan heb je ook nog overtollig water om rekening mee te houden! Pompen of verzuipen, je kent het gezegde vast wel. Nou, dat is op een tuin eigenlijk wel van toepassing. Van water mag je nooit teveel hebben maar ook niet te weinig.
Dus, hoe krijg je nou het perfecte waterpeil in jouw groene hof voor elkaar? Dat lees je hieronder!
Regentonnen
Zelfvoorzienend zijn is een zegen. Die woorden beginnen ook nog ‘s met dezelfde letter. De een jaagt bijvoorbeeld om geen vlees in de supermarkt te hoeven kopen. Te gruwelijk voorbeeld? Sorry. Maar een ander vangt regenwater op om het over de tuin te kunnen verdelen. Hartstikke handig, toch? De enige zaken die je nodig hebt zijn een geschikte regenton van hout of kunststof en een gieter. De eerste staat natuurlijk, de ander gaat sowieso heel wat jaartjes extra mee.
Het water verzamel je uiteraard door de hemelwaterafvoer van je woning of schuur uit te laten monden in de ton, die het water opvangt waar jij van profiteert. Simpel toch?
Irrigatie
Dat sproeien hoef je natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Zo kun je borders bewateren met een systeem van Rainbird of een ander betrouwbaar merk. Maar ook aan andere en grotere oppervlakken valt een mouw te passen, zodat jij je op de rest van je tuin kunt richten. Vaste én optionele onderdelen van zo’n irrigatiesysteem staan hieronder.
- Basisapparaat: het moge duidelijk zijn dat je niet zonder dit component kunt. Hiermee regel je de waterdruk en filter je het water voordat het over je tuin wordt verdeeld.
- Mestbijmengapparaat: dit onderdeel maakt het mogelijk om sproeien van water en mest via één apparaat te regelen!
- Druppelaars: lees je goed in welke soorten het beste passen bij wat jij van water wilt voorzien. Terraspotten, heggen, bloemperken en balkonbakken hebben namelijk allemaal weer een andere druppelslang nodig.
- Sproeikoppen: om grote oppervlakken van water te voorzien, gebruik je deze. Bijvoorbeeld moestuinen, plantenbakken, bloemperken en struiken.
- Tuinsproeiers: de dorst van je gazon lessen? Daar heb je een automatisch sproeisysteem voor nodig dat je activeert zodra het jou uitkomt!
Drainage
Voldoende water is dus belangrijk. Maar overdaad schaadt, zoals we aan het begin al vermeldden! Kortom, een te drassige bodem is ook niet goed. Zo verzuipen je gewassen en bloemen en krijg je te maken met verzakkingen. Maar niet wanneer je drainagebuizen ingraaft. Die zijn geperforeerd en nemen overtollig water op om het naar een zelfgekozen punt af te voeren. Bovendien zijn deze buizen erop gemaakt om vele decennia mee te gaan. Dit is dus niet een systeem dat, zodra het eenmaal ligt, constant aangepast hoeft te worden.