Zo kies je de juiste garagedeur

 

Het kiezen van een garagedeur kan een lastige opgave zijn. Vroeger had je niet zoveel keus en werd er standaard voor een kanteldeur gekozen om de garage mee af te dichten. Maar tegenwoordig is dat wel een ander verhaal en heb je keuze uit tientallen verschillende soorten garagedeuren.

In plaats van dat je iedere deur afzonderlijk gaat beoordelen, is het beter om over een aantal zaken na te denken waarop je je keuze kunt baseren. Als je dat doet kun je het aantal garagedeuren waaruit je moet kiezen flink reduceren en de keuze dus een stuk makkelijker maken.

Houdt rekening met de uitstraling

Het eerste punt dat we willen bespreken is de uitstraling van de garagedeur. In feite heb je twee keuzes. Je kiest voor een moderne strakke uitstraling als je een moderne woning hebt. En wanneer je een landelijke woning hebt, zoals een boerderij of een woning met een rieten dak, dan past over het algemeen een garagedeur van hout het beste.

Naast het materiaal heb je keuze uit diverse patronen en kleuren waarin het deurblad geleverd wordt. Wat kan helpen is om bijvoorbeeld op websites zoals Pinterest naar foto’s van woningen met garagedeuren te kijken. Op die manier krijg je een goed beeld van welke patronen en kleuren goed bij jouw huis passen.

Denk na over de bediening

Voor wat betreft de bediening van de garagedeur heb je twee keuzes. Je kunt kiezen voor een handmatig bedienbare garagedeur of voor een elektrische garagedeur. Voor sommige deuren geldt overigens dat je geen keuze hebt voor wat betreft de bediening. Sectionale garagedeuren zijn bijvoorbeeld standaard elektrisch bedienbaar, terwijl openslaande garagedeuren alleen met de hand bediend kunnen worden.

Ga na welke bediening voor jou de voorkeur heeft. Denk daarbij niet alleen na over hoe je daar op dit moment over denkt, maar ook over bijvoorbeeld 10 jaar. Als je dan een stuk ouder bent en wellicht lichamelijke gebreken hebt, is het bijvoorbeeld niet praktisch als je de garagedeur handmatig moet openen. Al is het wel zo dat je over het algemeen de meeste garagedeuren achteraf nog elektrisch bedienbaar kunt maken door een garagedeur motor te laten monteren.

Isolatie

Voor wat betreft de isolatie is het van belang dat wanneer je langere tijd in de garage verblijft je voor een geïsoleerd deurblad kiest. Doe je dat niet, dan wordt het al snel koud en tochtig in de garage. Al is het natuurlijk wel zo dat niet de garagedeur al het werk kan doen. Als je echt een comfortabel klimaat in de garage wilt hebben dan is ventilatie en daarnaast isolatie van de vloer, het dak en de muur van belang.

Lichtinval

Tegenwoordig zijn er veel mensen die een garage tot een kantoor ombouwen. Wanneer je dat ook wil doen is het belangrijk dat je rekening houdt dat er voldoende lichtinval is. De meeste mensen vinden het immers geen pretje om urenlang in een donker kantoor te werken. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld een dakraam laten bouwen, maar weet ook dat er garagedeuren leverbaar zijn waarin ramen zijn verwerkt, zodat de hoeveelheid daglicht verder toeneemt.

Wel of geen doorloopdeur

Wanneer je de garage intensief gaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat je er dagelijks met de fiets op uit trekt, is het prettig als je een doorloopdeur hebt. Een doorloopdeur is een losse deur die in het deurblad van de garage of ernaast wordt gemonteerd. De doorloopdeur functioneert daarmee net zoals een voordeur.

Vergelijk offertes

Wanneer je bepaalt welke garagedeuren passen bij jouw wensen en eisen is het zaak om offertes op te vragen. Ga niet met de eerste de beste garagedeur specialist in zee, maar vergelijk offertes. Op die manier krijg je een goed beeld van wat een redelijke prijs is voor de deuren die je op het oog hebt en kun je een goede keuze maken.

Tot slot: we kwamen dit handige overzicht van garagedeuren tegen waarin alle soorten garagedeuren beschreven staan. Doe er je voordeel mee!